StavoBlog.cz

Spotřeba elektřiny v létě

Po delší době se opět vracím ke spotřebě elektřiny v naší dřevostavbě. Červen sice ještě léto moc nepřipomínal, ale červenec a srpen už ano.

V červnu řádily povodně, byla zima a pokud si dobře pamatuji, tak snad půl měsíce se přitápělo. Spotřeba elektřiny proto nebyla úplně taková, jakou bych si v létě představoval. Spotřebovali jsme 0,0357 MWh v drahém tarifu1,1401 MWh v levném. Celková útrata mi pak vychází na 3727 Kč vč. DPH.

Červenec už byl konečně klasický letní měsíc a topení nesepnulo ani jednou. Získali jsme tím představu o spotřebě elektřiny celého domu bez topení. Zahrnuje to tedy svícení, vaření, ohřev vody, nabíjení mobilů :) a podobně. V červenci jsme spotřebovali 0,0267  MWh drahého proudu0,4008 MWh levného. Celková cena mi vyšla na 1 666 Kč.

Srpen byl teplotně hodně podobný červenci, takže topení jsme opět nezapli ani jednou. I když konec srpna přinesl už chladná rána a večery, kdy to k zapnutí topení trochu svádělo, ale vydrželi jsme :) V srpnu jsme spotřebovali 0,0442 MWh drahé elektřiny0,4519 MWh levného proudu. Celkem za 1863 Kč.

Topení krbem

Tuto zimu chceme už více experimentovat s vytápěním krbem. Myslím, že hlavní obývací prostor krb vytopí celkem slušně, ale zatím nemám představu, kolik na to padne dřeva. První várku dřeva do krbu už máme v garáži, tak uvidíme. Objednával jsem ho u palivovedrevoberoun.cz a mohu jedině doporučit. Sypaný prostorový metr tvrdého štípaného dřeva vyšel na 900 Kč. Uvidíme, jak dlouho toto množství vydrží a jestli se topení dřevem vyplatí. Resp. vyplatit by se mělo finančně určitě, ale otázka je, jak velkým problémem bude určité nepohodlí (přikládání) a jak velkou část domu krb vytopí na rozumnou teplotu.

Exit mobile version