První setkání našeho trávníku s vertikutátorem

Letos poprvé máme na jaře trávu, takže nadešel čas posbírat nějaké ty zkušenosti s vertikutátorem a jarní péčí o trávník.

Trávník jsme pokládali loni na jaře, takže letos přežil svoji první zimu a jak píšou v  chytrých knihách, na jaře je potřeba mu trochu pomoci. Vyrazil jsem tedy do své oblíbené půjčovny v OBI a přivezl domů elektrický vertikutátor. Přístroj vypadá jako trochu těžší sekačka a i práce s ním je podobná. Jediné, co se na něm nastavuje, je hloubka, do které nůž zajede – nastavil jsem tu největší – když už, tak už :)

Vertikutátor nejezdí tak lehce jako sekačka, protože tráva i hlína kladou nožům větší odpor. Není to tedy asi úplně práce vhodná pro ženu, i když věřím, že i ženy si s ním poradí.

Chytré hlavy doporučují projet trávník křížem, takže jsem tak učinil a trávník „zdevastoval“ v každém místě minimálně dvěma průjezdy. Po vertikutaci vypadal trochu jako po boji, ale nebylo to zase tak hrozné, jak jsem čekal, koneckonců je to vidět na fotkách.  Co trochu překvapilo, bylo množství vyčesané trávy – té byly z cca 80 m2 asi tři kolečka.

Druhý den jsem trávník rovnou posypal jarním hnojivem a přidal i kilo travního semene, aby se trávník trochu doplnil. Tím považuji jarní péči o trávník za ukončenou. Koho by zajímali náklady, tak to bylo 330 Kč za půjčení vertikutátoru, 200 Kč za hnojivo a 100 Kč za travní semeno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *