StavoBlog.cz

První problém – jak se zbavit zeminy

Celý týden se bagruje a ačkoliv první odhad zněl, že se možná nebude muset odvážet žádná zemina, není to ani zdaleka pravda. Ukázalo se, že zeminy je třeba odbagrovat prakticky nekonečné množství a zdaleka ne všechna se upotřebí na terénní úpravy. Hromada na pozemku začala nabývat velikosti menší hory a tak jsem musel začít urychleně řešit nerudovskou otázku „Kam s ní„.

Dopředu upozorním, že zbavit se zeminy není sranda, můžete ji samozřejmě odvézt na skládku, ale cena za jednu Tatru zeminy je minimálně 1200 Kč, což je docela síla.

Naštěstí se ukázalo, že stavět v kopcích má jednu neocenitelnou výhodu – někomu zemina přebývá, ale spoustě jiných chybí. Lidé, kterým zemina chybí si pečlivě hlídají staveniště v okolí a nabízejí se, že si zeminu vezmou. Já měl to štěstí, že hned první den se na stavbě stavila paní, která nabízela, že si vezme klidně 20 Tater. Takže se zdálo, že je vyhráno.

Můj odhad, že zeminy mám navíc tak 10 Tater se ukázal jako zcela lichý. Pokud máte hromadu hlíny, tak věřte, že plně naložená Tatra neodveze v podstatě nic. Hromada neubývá. Paní tedy dostala 21 Tater a my se potřebovali zbavovat dalších. Protože na pozemku stála Tatra a poslat ji domů znamenalo citelnou finanční ztrátu, rozjel jsem kolotoč telefonátů a sehnal souseda o 200 metrů dál, který potřeboval také nějakou zeminu. Dostal 5 Tater a hledal jsem dál. Mezi tím už se vozilo i na skládku za oněch 1200 Kč. Štěstí nás ale neopustilo a přišel další soused, který dostal 9 Tater.

Odvoz zeminy

Celkově jsme odvozili za tři dny 45 Tater hlíny a z toho naštěstí asi jen 12 na placenou skládku. Muset dát na skládku všech 45 by pořádně nabouralo rozpočet stavby.

Stejně to ale vypadá, že ještě nějakou hlínu budu muset udat, ale naštěstí snad ne tak narychlo, takže jsem rozhodil nabídku v ulici a doufám, že další případné Tatry udám zadarmo sousedům.

Poučení

Na to, jak rostla díra v zemi a hromada vytěžené hlíny, se mrkněte do galerie.

Exit mobile version