Onduline Pergola Roof – návod na položení

Dokončil jsem střechu na pergole a při hledání nějakého rozumného návodu na položení krytiny Pergola Roof jsem žádný nenašel, takže ho zde sepíšu pro ostatní.

Krytina Pergola Roof je, jak už název napovídá, určena hlavně pro pergoly a přístřešky a vybral jsem ji po dlouhém pátrání a studování všech možných variant. Slovy výrobce jde o hydroizolační asfaltový modifikovaný pás (typu R) se skelnou nosnou vložkou a keramizovaným posypem. Laicky řešeno je to prostě asfaltový „koberec“, kterou položíte na střechu :)

Návod na montáž

V návodu, který je na webu nebo přímo na roli lepenky, chybí jedna zásadní informace: Lepenka má z rubové strany fólii, která svádí k tomu, že se má před položením odstranit. Dokonce jsem našel diskuse, kde si člověk stěžuje na to, že odstranění je pracné a proto nákup krytiny vůbec nedoporučuje. Jenže fólie se neodstraňuje. Je z materiálu, který se časem na střeše rozpustí a ničemu tam nevadí. Bez fólie by se samotný asfalt trhal a nešlo by s ním pracovat. Takže ještě jednou: spodní fólii neodstraňovat!

Jak jsem pokládal já

Role obsahuje 15 m2, což byla úplně ideální míra pro moje potřeby. Lepenku jsem nařezal na pruhy podle délky střechy a pokládal od okapnice směrem nahoru po střeše. Pod pásem jsem vždy podklad (OSB desky) potřel bitumenovým tmelem a pro jistotu lepenku i přitloukl speciálními hřebíky k tomu určenými. Výrobce udává lepit nebo přitloukat, ale já mám raději jistotu :)

Překryv mezi jednotlivými pásy by měl být minimálně 10 cm, mně to vyšlo více. Překryv musí být logicky tak, aby vrchní pás byl nahoře a voda nemohla zatéct pod spoj, proto se pokládá odspodu.

Po položení všech pásů jsem ještě pro jistotu přejel okraj u okapnice a všechny spoje bitumenovým tmelem a zatmelil jsem i hřebíky. Myslím, že střechou neprojde ani kapka vody a kdyby náhodou jo, tak je to jen pergola, ne dům.

6 komentářů u „Onduline Pergola Roof – návod na položení

  1. Můžete mi poradit s montáží Pergola Roof? Na stránkách výrobce bohužel není montážní návod ke stažení. Potřeboval bych vědět, jestli se tím bitumenovým tmelem má podklad potřít celý, tj. v celé ploše, nebo stačí nějaké pásy, vlnovky apod. Zrovna tak jak je to s přibíjením – v jaké vzdálenosti mají být hřebíky od sebe atd. Potřebuju vědět, co vše nakoupit a v jakém množství. Jo a ještě ohledně závětrných lišt – dávají se spodní (pod krytinu) nebo horní (na krytinu)? Jsou vhodné třeba tyto:
    http://www.strechylevne.cz/e-shop/detail/100-zavetrna-lista-rs-250mm-na-pultovou-strechu/

    1. Tmel jsem dával ve vlnovkách, asi tři tuby na celou střechu. Hřebíky cca 20-30 cm od sebe a samozřejmě vždy tam, kde je pod OSB krokev. Okapnice jde přes krytinu, boční lišty na krytinu (na to je po internetu dost návodů i videí).

  2. Koupil jsem si Pergola Roof a byl jsem zklamán kvalitou; je to velmi tenké, po skelné nosné vložce ani stopa – trhá se to velmi snadno a vypadá, že je základ pouze papír

    1. Ano, je to velmi tenké a je třeba s tím opatrně, ale když se to bitumenem pořádně přilepí a po okrajích přitluče hřebíky, tak vydrží. Rozhodující je pořádné přilepení, osvědčilo se mi obětovat jeden starý plochý lakýrnický štětec a natřít to pořádně zespodu po celém okraji, a po vnitřní ploše poctivou vlnovku nebo „ikska“, tj. šikmé tahy křížem. Samozřejmě nenatíral jsem tu lepenku, ale místo na střeše, kam měla přijít. Lepil jsem ji na zahradní domek na jaře 2016 (viz můj první příspěvek zde) a od té doby drží. Je pochozí (střecha domku je z 22mm OSB desek), samozřejmě je potřeba našlapovat opatrně. Já jsem s tím spokojený, nestálo to moc a účel to splnilo.

  3. Zakoupil jsem PergolaRoof na opravu střechy pergoly z kanadského šindele. Chystám se lepenku nalepit přímo na starý šindel, nevidíte v tom nějakou past?

    1. To bych nedělal. PergolaRoof je opravdu tenká a vyžaduje rovný hladký podklad jako třeba OSB desky. Na starý šindel bych ji nelepil. Starý šindel bych dal pryč. Můžete ji nalepit na podkladní pásy, co jsou pod tím starým šindelem, to by jít mělo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *