Centrální vysavač – Husky nebo Beam Elektrolux?

Řeším první složitější dilema – výběr centrálního vysavače. Možná se to zdá předčasné, ale rozvody je potřeba dělat při výstavbě domu (dávají se do podlah), takže zase tolik času nebývá.

Chtěl bych poprvé tady na blogu vyzkoušet crowdsourcing a nechat si poradit od čtenářů, resp. načerpat zkušenosti ostatních. Nějakým interním předvýběrem jsem dospěl k tomu, že oslovím dodavatele značek Beam Elektrolux a Husky. Přijdou mi jako dostatečně silné a známé značky, aby byl centrální vysavač od nich kvalitní. Kalkulaci od Elektroluxu mám a od Husky ji dostanu brzy, nicméně nečekám dramatické rozdíly v ceně, takže se mohu rozhodovat podle parametrů, které budou více či méně porovnatelné, ale obávám se, že stejně skončím u toho, že se nebudu moci rozhodnout. Proto bych uvítal jakékoliv zkušenosti s jednou či druhou značkou a doporučení lidí, kteří už centrální vysavač řešili a vyřešili.

Diskuse pod článkem je vám k dispozici. Díky za každý tip či radu.

3 komentáře u „Centrální vysavač – Husky nebo Beam Elektrolux?

  1. Dobrý den.
    Na váš blog jsem narazil až dnes ale stejně se podělím. Také jsem vybíral dodavatele a nebo spíše značku centrálního vysavače na náš dům. Protože jsem měl na přípravu a všemožné zjišťování parametrů a referncí poměrně hodně času (čekal jsem na úvěry), myslím že jsem hodnotli vše a nakonec vybral to nej. Všemožné weby a letáky jsou jen plné masírování budoucího kupce a dost často i samotní dealeři lidi ovlivňují polopravdama o tom co nabízejí a nebojí se i konkurenční značku řádně pomluvit. Nezbylo než tvrdě shromažďovat technické informace, vše si zapisovat a následně vyhodnotit. Nakonec jsem zjistil že se na trhu objevuje poměrně dost značek ale většinou jsou to v oboru centrálního vysávání nováčci s pramalými zkušenostmi a tomu odpovídá i to co samotné vysavače od nich nabízí. Navíc to byly třeba i firmy které dělají centrální vysavače tak nějak okrajově a jsou to třeba truhláři a jednou dokonce i zedníci. Od takových jsem také rychle utekl protože jsem si nedokázal představit že mi někdy jde truhlář nebo zedník servisovat něco na elektrické části vysavače. Z těch co toto dělají již nějakou dobu jsem našel Husky, Electrolux a Beam. Ty poslední dva mně ale zaujali po technické stránce nejvíce. Husky zůstal u líbivých letáků a usměvavých dealerů ale co se týče elektroniky která hlídá bezproblémový chod motoru, filtrace a odhlučnění mně vůbec neoslovili. Prostě slabota ale s nádhernejma letákama :-). Z těch dvou jsem si nakonec vybral Beam. Ten se oproti Electroluxu lišil už jen v detailech a drobných vychytávkách. Ale proč ne když to stojí cca stejně jako u Electroluxu či Husky. Potrubí jsem si namontoval do domu sám a dnes již v hotovém domě nám v garáži celkem tiše přede Beam s LCD displejem. (že přede musím zdůraznit protože jsem u sousedů viděl nebo spíše slyšel Husky jak dokáže oproti Beamu řvát nahlas).
    To byl můj příběh výběru centrálního vysavače. Doufám že někomu pomůže.

  2. Moje reakce není moc aktuální ale Husky-ho máme ve sklepě (tam ať si řve :-) ,
    k všeobecné spokojenosti asi patnáct let. Pořízeno kvůli alergikovi v rodině.
    Nyní jeho rozvody v rámci přestavby domu dále rozšiřuji. Jediný drobný nedostatek je dlouhá hadice (krotitel hadů), pokud člověk moc zbrkle šetří a pořídí málo zásuvek. Čili přiměřeně zásuvek = rozumně dlouhá hadice. Hadici s vypínačem, v kuchyni štěrbinu na smetí, zásuvku v garáži a další udělátka. Výkon vysavače je víc než dostatečný, žádný odér při vysávání a poměrně ticho, žádný kvílení motoru za zády.

  3. Zdravím,
    přidám zkušenost – v domě máme namontovaný Husky na mokro i sucho. Jako funguje, ale úplně bezproblémové to také nebylo.

    První problém který jsme měli je že byl ŠÍLENĚ hlučný – asi jako cirkulárka, že když se spustil tak byl slyšet na konci ulice (cca 100m). Namontoval jsem 3 tlumiče za sebou, aby se to dostalo na zvladatelnou úroveň. Cca po 2 letech se ukázalo proč – odešel motor, bylo tam vyklepané ložisko, tak to dělali asi vibrace. Naštěstí bylo vyměněné ještě v záruce. Nechápu že na to nepřišli když se to montovalo, že je hlasitější než obvykle, dělalo to úplně od začátku.

    Další problém byl že po cca 15 letech odešlo něco v elektronice a blblo spouštění. Sice 15 let není tak hrozné, ale čekal jsem že to vydrží ještě trochu déle, zas tak složitou elektroniku to nemá a moc intenzivně ho také nepoužíváme (cca 1hod týdně). Servis byl poměrně rychlý, což chválím, ale už to něco stálo.

    Příště bych vyzkoušel asi BEAM. Sice s ním nemám zkušenost (a možná to bude to samé) ale obecně mi nepřišlo že by husky nastavil vysokou laťku která by nešla překonat. Pokud máte někdo dlouhodobou zkušenost s beam, tak prosím napište :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *