Terasa z dřevoplastu – porovnání se dřevem, výhody a nevýhody

Venkovní terasa je pro mnohé nezbytnou součástí zahrady, kde mohou trávit letní večery s přáteli při grilování, stolovat s rodinou na čerstvém vzduchu nebo si jen tak v pohodlném křesle číst oblíbenou knihu. Stavbou kvalitní terasy můžeme dosáhnout dokonalého vzhledu nejen vlastního domu, ale i celého okolí.

Přesto však bývá realizace terasy jednou z posledních činností, které při dokončení domu provádíme. Jedním z důvodů proč se nám do terasy ze dřeva nechce investovat je představa neustálé údržby, olejování, nátěrů a to všechno s tím výsledkem, že ji po pár letech budeme nuceni stejně vyměnit, jelikož zub času si na dřevě vybere svou daň.

Co kdyby však existoval materiál, který by postrádal veškeré nežádoucí vlastnosti dřeva a zároveň si zachoval jeho krásu a přirozenost, nebylo by to úžasné? Bylo, řekli si před více než dvaceti lety ve Spojených státech a světlo světa tak spatřil materiál známý jako WPC (wood plastic composite) neboli dřevoplast.

Tip: online kalkulačka ceny terasy z dřevoplastu (klikněte v levém sloupci na obrázek kalkulačky)

Pokud to zjednodušíme, spočívá výroba ve spojení dřevité složky (nejčastěji ve formě moučky nebo granulátu) s polymery plastu a přidanými aditivy, které se smíchají v přesném poměru, který má však každý výrobce jiný, stejně jako použité dřeviny či plastovou složku. Z této směsi se pak extrudérem vytlačí požadovaný výrobek podle vložené formy. Následuje kartáčování pro lepší vzhled a výsledkem je pak tvarově přesný výrobek, který si zachoval přirozenost a pocit z pravého dřeva, avšak dokonale odolný proti všem venkovním vlivům, kterým se běžné dřevo neubrání.

Toto umělé dřevo, jak se WPC také přezdívá, si rychle získalo na oblibě a v severní Americe se stalo již takřka normou při realizaci venkovních teras. Jeho hlavní výhodou je bezesporu dlouhá životnost a prakticky nulová údržba – terase nejlépe posloužíte, pokud ji dvakrát do roka opláchnete vodou a například skvrny po grilování jdou jednoduše odstranit běžným odmašťovacím prostředkem.

Nemusíte se obávat žádných prasklin ani třísek, což ocení především rodiny s malými dětmi. Materiál je barevně stálý a odolný proti dopadajícímu UV záření. Díky plastové složce jsou dřevoplastové výrobky dokonale chráněné proti plísním a dřevokazným houbám, stejně tak proti vlhkosti a chemikáliím.

Řadu budoucích majitelů dřevoplastové terasy také zajímá, jak je tomu s rozpalováním materiálu v letních měsících. Spíše než složení materiálu ovlivňuje povrchovou teplotu na přímém slunci barva povrchu (jak víte, tmavší povrchy se obecně rozpalují více než světlé). Na otevřené terasy orientované na jižní stranu, kam dopadá přímé sluneční světlo, se tak obecně doporučuje volit spíše světlejší odstíny. Pocitově může být teplota na rozpálených WPC terasách o něco vyšší než na dřevě, což je důsledkem použití polymerů. I rozpálená terasová prkna však můžete chladit vodou, aniž by došlo k jejich poškození.

Terasová prkna se v zásadě vyrábí ve dvou provedeních – buďto jako plný nebo dutý profil a každé řešení má své výhody a nevýhody. U plného profilu nemusíte řešit spádování podkladu, jelikož nemá voda kde zůstat, dutá prkna jsou zase výrazně lehčí a je s nimi tedy snazší manipulace při montáži. Na straně dutých profilů je také cena, která je oproti plným prknům logicky nižší, aniž by byla ovlivněna výsledná kvalita terasy.

Zůstaneme-li u dutých terasových prken, mezi nejkvalitnější na trhu patří výrobky značky NEXTWOOD. Terasová prkna NEXTWOOD se vyznačují velice odolnou konstrukcí profilu a oboustranným provedením, kdy je z jedné strany drážkované a z druhé strany imituje povrch pravého dřeva. Pro ještě věrnější přírodní vzhled jsou obě strany celoplošně kartáčované.

Výhodou těchto výrobků je také jejich velice snadná montáž, kterou podle dodávaného návodu zvládne každý kutil. Důležité je také zmínit, že materiál je zcela zdravotně nezávadný, ekologicky šetrný a 100% recyklovatelný. NEXTWOOD nabízí nejen dřevoplastové terasy, ale také ploty a zábradlí ve čtyřech oblíbených barvách – dub, olše, třešeň a wenge. Zájemcům jsou k dispozici vzorníky, které je možné si vyzvednout na pobočkách v Praze, v Plzni, ve Veselí nad Moravou nebo přímo na centrále v Brně, kde je veškerý sortiment také skladem a termíny dodání jsou tak velice rychlé.

Zaujala vás terasa z dřevoplastu? Spočítejte si nezávazně cenu pro váš projekt na online kalkulačce (v levém sloupci klikněte na obrázek online kalkulačka)


Toto je placený reklamní článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *