Srovnání termostatů AEG FTD 720 a ABB 3292E-A10301 01

Obvykle si člověk nedá domů dva druhy termostatů, aby mohl napsat recenzi a ani já takový blázen nejsem. Náhoda tomu ale chtěla, že mám zkušenost s oběma a mohu své dojmy sepsat.

Jak už jsem několikrát psal, máme v domě elektrické podlahové topení od AEG. Když jsme domlouvali vybavení domu, nijak jsme neřešili termostaty, pouze nám bylo řečeno, že budou také od AEG a že je v každé místnosti jeden. Nebyl důvod to nějak rozporovat.

Brzy po nastěhování jsem narazil na dva problémy termostatů od AEG:

  1. měří teplotu v podlaze, takže je dost problém nastavit si teplotu místnosti. To, že na termostatu nastavíte 23 stupňů neznamená, že bude mít v místnosti 23 stupňů. Musíte si metodou pokus omyl zjistit, že na teplotu 23 stupňů musíte nastavit třeba 25 v podlaze. A toto se liší v každé místnosti podle její velikosti, zda je pod ní zem nebo patro a pod.
  2. daleko horší ale bylo, že termostaty začaly odcházet. Během zhruba dvou let odešly 3 nebo 4  z celkem 13 instalovaných. To mi přijde hodně vysoká chybovost.

Vadné termostaty nám sice bez problémů v rámci záruky měnili, ale docela mě strašilo to, co bude po skončení záruky. A protože u nás loni v létě proběhla docela velká oprava elektroinstalace, o které jsem koukám ani nestačil napsat, rozhodli jsme se pro výměnu termostatů za jiné.  Lépe řečeno pan Němec z Elektromontáže Němec mi sám navrhl, že je vymění.

Zajímavé bylo, že když se měnily, tak mezi řečí se ukázalo, že nikdo moc nechápe, proč se k nám dávali AEG, když všichni mají dobré zkušenosti s ABB. Údajně na tom trval Celet jako hlavní dodavatel, aby to bylo od jedné firmy.

Termostat AEG FTD 720

  • měří teplotu v podlaze a ne v místnosti (což je možná řešitelné jiným zapojením)
  • je ošklivější, nepasuje k vypínačům, ale to je asi hodně subjektivní
  • umí jen stav topím a netopím, což je hloupé, protože hlavně v zimě dokáže místnost přes noc nepříjemně vychladnout
  • má horší ovládací rozhraní

Termostat ABB 3292E-A10301 01

  • je hezčí než AEG a pasuje designově k vypínačům, které máme také od ABB
  • měří teplotu v místnosti a ne v podlaze (což je ale asi volba zapojení)
  • má režim dvou teplot, komfort a útlum , což je lepší, než pouhé „topím“ a „netopím“ jako u AEG. Navíc umí okamžité zvýšení teploty, aniž by člověk musel rozladit nastavené teploty
  • má režim „dovolená“, kterým jednoduše nastavíte, že 14 dní nejste doma a po 14 dnech se vše samo vrátí k normálu
  • jeho rozhraní je logičtější a lépe se ovládá

Cena obou termostatů je podobná (ceny AEG a ceny ABB), takže pokud volíte mezi těmito dvěma, rozhodně doporučuji ABB.

Termostat ABB zatím neodešel ani jeden, tak snad to vydrží. Zůstaly nám ještě tři AEG v přízemí, tak jsem zvědav, jestli vydrží, nebo patří do poruchové série jako ty v patře a postupně je nahradí ABB.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *