Sádrokartonový podhled v technické místnosti

V technické místnosti jsme původně nechtěli strop řešit, přeci jen tam nebydlíme a surový beton na stropě není tak hrozný. Situace se ale změnila a začal jsem hledat způsob, jak strop začistit.

Dvě možnosti řešení

V podstatě jsem zvažoval jen dvě možnosti – udělat sádrokartonový podhled a nebo na beton nalepit známé polystyrénové dlaždice. Na našich cca 13 m2 vycházel nejlevnější polystyren asi na 350 Kč bez lepidla. Hezčí dlaždice jsou na dvojnásobku a asi by nebyl problém dát za ně i dost přes tisícovku. Kromě ceny mě na polystyrenu lákala i jednoduchost instalace.

U sádrokartonového podhledu jsem měl trochu zkreslenou představu o složitosti instalace i ceně (podobně chybně jsem uvažoval i o podlaze). Když jsem ale zkoumal betonový strop podrobněji, ukázalo se, že není zas tak rovný, jak jsem si myslel. Bylo na něm dost různých hrbolků, jak se lila betonová deska a nalepit tam polystyren by asi nešlo úplně ideálně. A brousit strop se mi také moc nechtělo.

Cena a postup pro sádrokartonový podhled

Takže jsem nastartoval Google a nejprve hledal návod. Našel jsem toto povedené video a řekl si, že zas tak složité to není:

A když už jsem tedy usoudil, že to není pracné, začal jsem pátrat po ceně. A přišlo docela příjemné překvapení. Hliníkové profily na uchycení sádrokartonu stojí v podstatě pár korun a obyčejný sádrokarton také nestojí majlant. Sečteno a podtrženo jsem se v internetových cenách dopočítal na nějakých 1 600 Kč za celý podhled. A co je nejlepší, už poněkolikáté jsme se pak přesvědčil, že v místním OBI to nakoupím za ceny stejné a někdy i nižší. A ještě jsem chytl víkend, kdy měli v OBI 10 % slevu na vše. Kupovat to na Internetu a platit drahou dopravu vůbec nedávalo smysl.

Vlastní realizace pak už byla opravdu v pohodě. Nejvíc se člověk zapotí při vrtání děr do stropu pro uchycená profilů. Ale překvapivě zvládla 32 děr i moje kutilská příklepovka Bosch. Kotvy jsem montoval na zatloukací hmoždinky. Tuhle vychytávku jsem kupodivu neznal – je to vlastně úplně stejné jako hmoždinka a šroub, akorát místo šroubu je něco jako hřebík s vroubky, který se nešroubuje, ale společně s hmoždinkou do díry natluče. Drží to parádně. Pozor na velikost balení – 50 ks stálo asi 160 Kč a 15 ks 90 Kč.

Co je důležité vědět:

  • stropní profily se dávají půl metru od sebe a jsou myšleny středy těch profilů. Pokud rozptyl netrefíte přesně, budete muset desky sádrokartonu řezat, aby vám jejich spoj vyšel na profil.
  • montáž desky na profil rozhodně nezvládne jeden člověk (přípravné práce ano)
  • Pro montáž desek potřebujete dobrý aku šroubovák

Spárování

Spárování jsem se rozhodl neřešit. Opravdu si na něj nevěřím a strop bych do hladka myslím nezvládl. Podle mě to chce zkušenost a vybavení a ani jedno nemám. Rozhodl jsem se na sádrokarton nalepit na začátku zmiňovaný polystyren. Cena bude obdobná, jako bych dal za spárovací hmotu a nátěr barvou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *