Plán na letošní rok – pergola

Letos by konečně mělo dojít na budování zahrady. Sice jsme vysadili provizorní trávník hned první jaro, ale to je opravdu nouzovka a letos začneme budovat zahradu podle návrhu architektky.

Už loni na podzim jsme zasadili první opravdové stromy (jeden rybíz a angrešt nepočítám :), takže v podstatě mám splněn dům, strom i syna, kromě domu vše 2x :) Těmi dvěma stromy jsou jabloně, které na podzim prodávali v zahradnictví se slevou po 160 Kč a to jsme tam fakt nemohli nechat. Paní říkala, že letos asi rodit nebudou, tak uvidíme.

Projekt roku – pergola

Projektem letošního roku ale bude určitě pergola. Dlouho jsem přemýšlel, jestli ji zvládnu sám, nebo to raději svěřím odborníkovi. Postupně převážila touha po dobrodružství, takže budu stavět sám.

Nastudoval jsem na internetu několik návodů a od truhláře si nechal poradit v tom základním – určitě nešetřit a nestavět z obyčejných hranolů ale z KVH hranolů. Obyčejné by se prý kroutily a úspora na ceně za to nestojí.

Vyzbrojen radami, vědomostmi z internetu a matnými vzpomínkami na své strojařské vzdělání jsem o Vánocích začal stavět pergolu. V počítači :) Šlo to dole dobře a výsledek je tady:

pergola

Dům je jenom simulace z kvádrů, abych měl lepší představu o prostoru. Stejně tak je jen naznačen zahradní gril. Pergola bude velká zhruba 4×3 metry a zdá se, že materiál na ni by mohl vyjít zhruba na 20-25 tisíc. Tipuji, že od firmy na klíč by stála tak 50 tisíc.

V čem mám už jasno

  • pergola bude stát na zemních vrutech. Není to až tak drahé a ušetřím spousty času a práce oproti kopání děr a betonování.
  • spoje pergoly půjdou skrz trámy na závitovou tyč. Vyjde to o hodně levněji než hotové šrouby. O vrutech nemluvě – ty se navíc pro pevný spoj, který musí něco vydržet,  nehodí.
  • střechu udělám z OSB desek a na ně nalepím samolepící asfaltové šindele

V čem zatím nemám jasno

  • nevím, jestli bude třeba střechu nějak oplechovávat a řešit okapy
  • zatím jsem neřešil nátěr, ale to asi nebude nijak složité – bude to něco, co chrání dřevo před počasím
  • rohové sloupy by měly být cca do metru výšky obestavěné kamenem, zatím nevím, jak přesně to udělám

Jak to s pergolou nakonec dopadne uvidíme snad do léta a určitě se o zkušenosti podělím zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *