Návratnost investice do tepelného čerpadla

O tepelných čerpadlech se dnes mluví hlavně v mnoha superlativech, a v celé řadě pozitiv. V daném směru se není čemu divit, jelikož tepelné čerpadlo skutečně dokáže výrazně ušetřit energii, a tak i snížit náklady za vytápění. Důležitá otázka ale je, o kolik, a za jak dlouho se nám může jeho investice zaplatit.

Důležité jsou vstupní náklady

Co je při pořízení tepelného čerpadla více než jasné, že jeho vstupní náklady, tedy jeho cena je výrazně vyšší, než jiné formy vytápění – třeba kotle na tuhá paliva, či kotle na plyn. Stejně tak může být náročnější i samotná instalace, a další práce spojené se zprovozněním. Tím ale jakékoliv výraznější náklady již končí.

dum-levadum-prava

Jak je to s úsporami?

V daném směru je třeba si uvědomit, jak vlastně tepelné čerpadlo, ideálně nejpoužívanější model vzduch-voda vlastně funguje. Princip je jednoduchý, a to takový že využívá podstatnou část energie ze vzduchu, která je doplněna pouze energií elektrickou, sloužící k samotnému provozu daného čerpadla. Na rozdíl tedy od plynu, dřeva nebo uhlí využívá tepelné čerpadlo především bezplatné zdroje.

Ty kvalitní typy poté dokážou zvládnout získat až 75 procent bezplatné energie z okolního prostředí, a pouze 25% činí energie využitelná z elektrické sítě. To však není jediné plus, jelikož mnozí distributoři elektřiny nabízejí výhodné tarify právě tam, kde je tepelné čerpadlo umístěno.

Záleží také na konkrétní stavbě a izolačních vlastnostech

Posledním prvkem, který je třeba zohlednit, je stav budovy. Novostavby se špičkovou izolací jsou samozřejmě z hlediska návratnosti ideální volbou. Logicky starší budovy jsou na tom hůře, což ale neznamená, že by se investice nevyplatila.

Jaká jsou konkrétní čísla?

  • V případě novostavby je návratnost tepelného čerpadla v rozmezí 3 – 5 let
  • V případě staršího objektu je návratnost počítána na dobu okolo 6 – 10 deseti let

Doporučujeme se podívat na německá tepelná čerpadla  REMKO. (vzduch-voda)

princip-tepelneho-cerpadla-1


Toto je placený reklamní článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *