Montáž plotu na podezdívku Stavoblock

Podezdívku ze Stavoblocku jsme měli už loni na podzim, ale zima pak práce ukončila a na montáž plotu došlo až o prázdninách.

Jak už jsem psal dříve, udělat podezdívku ze Stavoblocku nás v podstatě donutily okolnosti, protože původně jsme ze Stavoblocku plánovali opěrnou zeď.

Nejprve bylo potřeba nalepit na podezdívku zákrytové desky. V návodu je lepidlo na beton, ale když jsem se na něco takového ptal v OBI, doporučili mi nalepit to normálním mrazuvzdorným lepidlem na obklady a zdá se to jako dobrá rada. Desky zatím drží a přišlo to na tři stovky.

Volba systému a ukotvení

Rozhodování z čeho plot udělat bylo ulehčené tím, že u nás občas vanou takové větry, že jsme se obávali, že neprůhledný (dřevěný) plot by také mohl klidně uletět nebo být dost zásadně poškozen. A protože je pozemek situován tak, že se nepotřebujeme od ničeho neprodyšně izolovat, zvolili jsme kovové panely Pilofor.  Jelikož máme zmiňovanou podezdívku, stačí ty nejmenší, vysoké 1 metr. A pokud chcete ušetřit, vyberte si verzi light, která je oproti standardu výrazně levnější a jediný rozdíl je v tom, že je z drátu 4 mm a ne 5 mm. Ten milimetr navíc podle mě nic neřeší – když bude někdo chtít plot překonat, je mu jedno, jestli je tam 4 nebo 5 milimetrů.

Dále je potřeba zvolit systém ukotvení k podezdívce. Firma NoviMetal, kterou máme „za rohem“ a která mi vše dodala, si vyrábí sama kovové trny, což má tu výhodu, že jsou výrazně levnější, než třeba Pilecký.

Původně jsme myslel, že budu trny kotvit na chemickou kotvu, ale dodavatel mi poradil něco, čemu se říká svorková kotva TFP, což je je v podstatě šroub s jakousi kovovou hmoždinkou, který se kladivem zatluče do vyvrtané díry a utahováním matice se uvnitř díry roztáhne kovová kotva a šroub nikdy nikdo nevyndá.  Nevím, na kolik by vyšlo kupovat závitovou tyč a chemické kotvy, ale mých 24 sloupků po čtyřech dírách vyřešilo 96 těchto kotev po 18 Kč. Intuitivně si myslím, že chemické kotvy by vyšly dráž a ještě by to byla blbější práce.

Kovový sloupek se k trnu přidělá svrtáním a sešroubováním ve dvou různých osách.

Pilofor panely se dají montovat buď pomocí plastových spojek na každém sloupku, nebo tzv. na nekonečno, kdy žádně příchytky nepotřebujete. Panel se připevňuje ke sloupku háčkem, který je našroubován skrz sloupek a panely se chytají k sobě pomocí kovové spojky, která se kleštěma zcvakne okolo drátů a drží panely u sebe.

Potřeboval jsem vyřešit i přidělání panelu k betonovému sloupku u vrat a branky. I na to je myšleno a panely lze přidělat kovovu spojkou, která se šroubuje na hmoždinku ve sloupku.

Pokud vám sloupky nevychází přesně na 2,5 metru na délku panelu, není problém je řezat flexou na potřebnou délku. Limitující je jen velikost oka v podélném směru, což je 5 cm.

Vybavení

Jako u všeho, i tady je potřeba mít dobré vybavení. Nejvíc je to znát u vrtání děr do podezdívky. Na vrtání stovky děr nějakou domácí příklepovkou rovnou zapomeňte. Já jsem si půjčil v OBI za 320 Kč na den vrtací kladivo Bosch a 96 děr jsem mel za dvě hodinky čistého času. Díru desítku to jelo bez předvrtávání a nezastavilo ho nic. Prodavač mi doporučoval koupit tak 3-4 SDS vrtáky, což mi přišlo hodně, ale vzal jsem tedy pro jistotu tři a dva z nich zase večer vrátil, protože vše zvládl jeden.

Ostatní práce zvládlo běžné nářadí – vrtačka, flexa, klíče, siky, kladivo …

Závěrečné hodnocení

Kombinace štípaného betonu na podezdívce a lehké a strohé sítě z pozinku působí vzdušně, lehce a podle mě i moderně. Trošku jsem se bál, aby plot nevypadal jako u nějaké továrny, kde tento způsob často najdete, ale dopadlo to nad očekávání dobře. Klíčové je podle mě to, že drátěná část je vysoká jen metr a pod ní je kamenná podezdívka. Stejný plot bez podezdívky a s panely vysokými třena 160 cm vypadá o několik tříd hůře a hodí se fakt jen k továrně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *