Jak jsem uvažoval o dřevostavbě, a s kým ji postavit

Dřevostavby mě již delší dobu lákaly, a to hlavně díky kombinaci rychlého provedení, a taky vlastností, které se dají srovnat s běžnými zděnými domy. Můj plán byl samozřejmě jasný, a to pořídit si vysněný dům, přesně podle svých představ, ale za minimální peníze.

Od začátku mi bylo jasné, že šetřit na materiálu je hloupost, a tak jsem se rozhodl šetřit na lidech – a dům si postavit svépomocí. V porovnání s běžnou zděnou konstrukcí je dřevostavba na postavení mnohem jednodušší, a tak jsem neviděl problém v tom, abych vše zvládl.

Několik firem bude přece jenom potřeba

Jak jsem si ale pročítal informace, můj optimismus mě pomalu opouštěl, ale stále jsem byl pro původní plán rozhodnutý. Několik částí stavby totiž bylo nutné realizovat specializovanými firmami, které jsem si vyhledal, a na které jsem se postupně obracel s cílem zjistit případné ceny. Nejenom, že jejich volné termíny nijak nevyhovovaly tomu, že chci mít stavbu rychle, ale i jejich ceny se mi zdály poněkud vysoké. A to u všech, které jsem tímto způsobem obvolal.

Rázem jsem se tedy pustil do výpočtů

Z celkových úspor, které jsem plánoval, dané jednotlivé řemeslnické firmy ukously podstatný díl, a stavět dřevostavbu svépomocí se již nezdálo tak výhodné, jako dříve. Začal jsem tedy pátrat ještě dále, a vypočtenou cenu zahrnující vše kromě mé práce jsem začal porovnávat s realizacemi na klíč. A po pár chvílích bylo jasno.

Cena podobná, a k tomu celá řada výhod

Musím říci, že jakmile jsem viděl ceny takových realizací, tedy těch na klíč, bylo jasné, že do nich půjdu. Nutno říci, že byly sice lehce dražší, ale já měl vše bez jakékoliv práce a bez jakýchkoliv starostí. Nehledě na to, že budu vědět, že dům stavěli profesionálové, a budu na něho mít také záruku. Stavět si sám, jsem navždy odsouzen k dohánění různých jednotlivých firem, nebo k opravám opět svépomocí.

Interiér podle mých představ

Samozřejmostí u varianty na klíč byla ale i možnost, celkově do daných realizací mluvit. A tak jsem požadoval důraz na ekonomičnost stavby, a také na konkrétní velikosti místností. To následně vedlo k tomu, že náš dům kombinuje několik velkých pokojů, máme dvě koupelny, manželka se raduje z dokonalé kuchyně, a součástí obýváku je i stylový krb.


Toto je placený reklamní článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *